donderdag 15 maart 2012

Wat onthult deze tekening van een peuter?

Beste Theresa,
Deze tekening is gemaakt door mijn nichtje van twee. Mijn eerste herinnering aan haar is de wijsheid die ze uitstraalt. Daarnaast heb ik het idee dat ze erg gevoelig is zeker voor sfeer. Kunt u dit uit de tekening halen?

Vriendelijke groet,
AJ
Wat onthult deze tekening van een peuter? Wat onthult deze tekening van een peuter?
Creatief therapeut Theresa Foks-Appelman Creatief therapeut Theresa Foks-Appelman
Beste A.J.,
De verftekening van uw tweejarige nichtje jarige valt op door de energieke strepen in rood en geel. Vooral het rode vlak aan de linkerkant. Tot ongeveer drie jaar kiezen kinderen het liefst kleuren die goed te zien zijn, zoals rood. Dat past ook bij het gedrag op die leeftijd, aandacht vragen en gezien willen worden.
Ik vind het een beetje teveel gevraagd om te kunnen zeggen of de tekening wijsheid en gevoeligheid voor sfeer laat zien. Er is neurologisch onderzoek bekend (Sheridan Rich - The neurological significance of Children’s  Drawings. The scribble hypothesis) die veronderstelt dat de lijnen en vlakken in kindertekeningen een soort “gedachtekronkels” zijn. Zoals wij ook nog wel eens doen als je zomaar wat tekent tijdens een telefoongesprek of een vergadering.
De gedachten van uw tweejarige nichtje lijken zich al op één plek te kunnen concentreren, namelijk op het rode vlak, dat is rustig en stabiel, dan loopt het wat weg, komt een beetje terug, verandert van kleur enzovoort. Er zijn nog lege stukjes op het blad papier, rechts boven en links onder, die  - gedachten - zijn nog niet ingevuld.
Dus wat je uit deze tekening kunt halen, is eigenlijk een normale tekening van een tweejarige, die al wat zekerheid voelt, maar ook nog zoekende is, wellicht naar de cirkel, dat een gevoel van heelheid en eigenheid uitdrukt en van waaruit de kopvoeter en daarna de menstekening ontstaat. Het is het bewustwordingsproces en het individuatieproces dat ieder kind meemaakt en daarom maken alle kinderen dergelijke tekeningen.
Tenslotte: de wijsheid van een kind is iets wat ons volwassenen zo vaak kan verrassen. Het kind neemt de wereld en de mensen om hem heen, nog zo onvoorwaardelijk waar en stelt nog geen vragen. En daarbij voelt het  kind ook, zonder woorden, bijna instinctief, aan wat er in zijn omgeving gaande is. De meeste kinderen verliezen deze gave als het intellect gaat groeien. Sommigen behouden het. Misschien geldt dat ook voor uw nichtje.
Bedankt voor uw vraag.

Vriendelijke groet
Theresa

Overige vragen:
Kun je aan de tekening van mijn dochter (4) zien dat ze gepest wordt?
Zoon (4) negeert zijn tweelingbroer in een tekening van het gezin
Mijn dochter (4) tekent prinsesjes, wat betekent dat?
Onze zoon (5) heeft veel aan zijn hoofd. Zie je dat terug in zijn tekeningen?
Wat onthult deze tekening over mijn kleuters?
Laat mijn dochter's tekening zien dat ze haar vader mist?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten